NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ,
KUŘÁCKÝCH POMŮCEK A
BYLINNÝCH VÝROBKŮ URČENÝCH
KE KOUŘENÍ
OSOBÁM MLADŠÍM 18 LET.
Opustit e-shopVstoupit, jsem starší 18 let
Zboží zakoupené v našem e-shopu nezasíláme do zahraničí.
Přepravcem Toptrans nezasíláme chlazené a mražené zboží (ani šlehačku a smetanu v tubě ani tetrapack), uzeniny, pečivo, ovoce a zeleninu.
Skotská whisky (scotch whisky) může být nazýván pouze produkt destilovaný ve Skotsku z vody a ječmenného sladu, k němuž mohou být přidány pouze další obilniny. Ke kvašení se smí použít pouze kvasinky, žádné enzymy. Destilát musí obsahovat po základní destilaci méně než 94,8% alkoholu, aby zůstala zachována chuť. Destilát dále musí zrát ve Skotsku v dubových sudech nejméně tři roky a 1 den. Stáčen smí být o síle nejméně 40% alkoholu a do výsledného produktu se nesmí přidávat nic než čistá voda a karamel pro barvu.
Zjednoduše řečeno, žádná whisky vyrobená mimo Skotsko nemůže nést přívlastek skotská. Na druhou stranu zákon určuje, že ve Skotsku se smí vyrábět pouze "skotská whisky" podle definice.
Ve Skotsku z hlediska výroby je několik oblastí Highlands, Speyside, ostrovy, Lowlands, ostrov Islay, Campbeltown. Lowland Malt Whisky jsou lehčí, jemnější a Highland Malt Whisky mají spíše ovocnou příchuť. Islay a Campbeltown Malt Whisky jsou zase výrazné na rašelinné vůně a chuti.
Společnost The Scotch Whisky Association v roce 1997 dělila Skotsko pouze na čtyři oblasti - Highlands - vysočina (součástí této oblasti jsou i Ostrovy a Campbeltown), Lowlands - nížina, Speyside a Ostrov Islay.
Zeměpisná poloha je tak trochu klíčem k tomu, jaký charakter výsledná whisky bude mít.
Highlands (Vysočina)
Severní část Skotska. Oblast Speyside, ostrov Islay, ostrovy či Campbeltown bývají někdy uváděny jako součást Highlands. Zde vyráběná whisky bývá hodnocena jako aromatická, chuťově vyvážená s nádechem sladu a rašeliny.
Speyside
Oblast řek Findhorn, Lossie, Spey s přítoky Avon, Livet a Fiddich a Deveren leží ve východní části Vysočiny. Whisky zde vyráběná je z nejznámějších, chuť je pevná, čistá, jemná, skvěle vyvážená s náznakem nasládlosti a prolínají se v ní výrazné ovocné a medové podtóny. Některé zde vyráběné whisky mají zas ostrou, trávovou příchuť. V této oblasti je přes 50 palíren, které produkují cca 50% skotské whisky.
Islands (Ostrovy)
Jmenovitě Skye, Mull, Orkneye, Jura. Whisky z těchto ostrovů vynikají pestrou škálou vlastností, od slanosti a silné rašelinné chuti (typické také pro whisky z ostrova Islay) po sílu a komplexnost (které jsou zase typické pro whisky z Northern Highlands). Na chuť této whisky má velký vliv právě blízkost moře. Pro všechny sladové whisky této oblasti je příznačná olejnatost a kovová vůně a chuť.
Lowlands (Nížina)
Jižní část Skotska, která se řadí k nejprůmyslovějším a nejhustěji osídleným částem Skotska. Whisky z této oblasti mají lehčí charakter. Bývají hodnocené jako jemné, lehké a suché s nádechem sladu. Dříve zde bylo až 300 palíren, dnes jsou pouze tři funkční palírny sladové whisky (Auchentoshan, Glenkinchie, Bladnoch).
Islay
Jedná se o ostrov, ale je uváděn jako další oblast a to hlavně díky specifické chuti zde vyráběné whisky. Jak podle síly, tak i velmi specifického chuťového profilu, se zdejší whisky dobře pozná. Vyznačuje se obecně slanou, rašelinnou příchutí a charakterem mořských řas. Pro někoho mohou být příliš silné, ale mnoho lidí má právě zde tu svoji oblíbenou značku a trpělivé ochutnávání brzy přinese své ovoce. I zde bylo více palíren než dnes, oproti dnešním 8 jich zde kdysi bylo 21.
skladem
skladem
skladem
skladem
skladem
skladem