Zboží zakoupené v našem e-shopu nezasíláme do zahraničí.
Přepravcem Toptrans nezasíláme chlazené a mražené zboží (ani šlehačku a smetanu v tubě ani tetrapack), uzeniny, pečivo, ovoce a zeleninu.
U objednávek do 16.12. ZARUČUJEME dodání do 23.12.2024
Tequila je destilovaný alkohol vyrobený z modré agáve /agáve azul/. Název je odvozen od mexického města Tequila, které leží na severozápad od hlavního města Guadalajara.
Barva může být od čiré (blanco) přes světle zlatou (reposado ) po tmavě zlatou (añejo). Čím je tequila starší, tím zlatější odstín má.
Existuje jen pět mexických států, které mají ze zákona povoleno vyrábět tequilu - Jalisco(kde se vyrábí 99% a je domovem města Tequila) a části Guanajuanto, Tamaulipas, Michoacan a Nayarit.
Agáve má vzhled kaktusu a je šťavnatá. Prémiové tequily jsou vyrobeny ze 100% modrého agáve, zatímco levnější tequily, zvané „mixtos“, obvykle obsahují 51% agáve a zbytek tvoří melasa, kukuřičný sirup nebo jiné cukry.
Existuje 166 různých druhů agáve, z nichž 125 lze nalézt v Mexiku, ale k výrobě je možné použít pouze Weber Blue. Kolem města Tequila se ročně sklízí více než 300 milionů rostlin.
Historie mexické agáve sahá více než tisíc let zpět , do let 250–300 n.l., kdy Aztékové vytvořili pulque, zakalený, mírně kyselý alkoholický nápoj vyrobený z extrakce sladké šťávy ze srdcí rostliny a jeho fermentace. Nápoj byl považován za posvátný a konzumoval se při náboženských a posvátných obřadech.
V 16.století španělským dobyvatelům, kteří se v roce 1521 usadili v Mexiku, došly zásoby brandy a rozhodli se využít své znalosti destilace k přeměně pulque na ducha.
První oficiální licenci na komerční výrobu tequily vydal v roce 1795 španělský král Carlos IV rodině Cuervo.
V současné době je v regionu DOC Tequila registrováno přes 22 000 agávových farmářů, kteří pěstují několik stovek milionů agávových rostlin na 125 000 hektarech.
Výroba tequily vyžaduje obrovské množství času investovaného do pěstování agáve. Jejich zrání trvá minimálně šest let, ale může to být déle, na vysočině až 12 let.
Všechny tequily musí zrát nejméně 14-21 dní, musí být vyrobeny ze 100% přírodních ingrediencí a musí mít minimálně 38% alkoholu.
Druhy
Blanco (bílá) nebo plata (stříbrná) - lze lahvovat přímo po destilaci nebo uchovávat v nerezových nebo neutrálních dubových sudech, aby se umožnila oxidace až dva měsíce. Mají odvážnou chuť a dobře fungují v koktejlech.
Joven (mladá) nebo Oro (zlatá) - někdy směs nezralých a stárnoucích tequil, ale častěji nezpracované tequily se vyrábějí stejným způsobem jako blancos, ale mají zlatý odstín díky přidání barviv a přísad pro chuť.
Reposado (odpočívá) - musí zrát v dubových sudech neurčené velikosti nebo v kádích nazývaných „pipones“ po dobu minimálně dvou měsíců a maximálně 12 měsíců. Nejlepší pro míchané nápoje a popíjení.
Añejo - musí zrát v dubových sudech s maximální kapacitou 600 litrů po dobu jednoho až tří let. Často mají toastovou, vanilkovou a citrusovou chuť.
Extra Añejo - musí zrát nejméně tři roky v dubových sudech s maximální kapacitou 600 litrů. Ty mají obecně více kouřovou chuť a lze je srovnávat s jemnými francouzskými koňaky s podobnými cenami.
Curados - nová kategorie uvedená na trh v roce 2006 - tequily ochucené přírodními přísadami, jako je citron, pomeranč, jahoda, ananas či hruška.
V Mexiku je nejtradičnější způsob pití tequily čistý při pokojové teplotě bez ovocných plátků nebo soli a podává se nejčastěji v úzké sklenici o objemu 2 unce/cca 60ml/, která se nazývá caballito (malý kůň).
V roce 2002 Consejo Regulador del Tequila schválilo oficiální sklo tequily, které se nazývá Ouverture Tequila a vyrábí ho společnost Riedel.
Zajímavost
Podle prastaré legendy se nebe celé dny bouřilo, jak se bohové hádali o to, kdo z nich dokáže stvořit nápoj, který lidem přinese stejně velkou slast i utrpení zároveň. Spor rozsekl blesk, který praštil do růžice agáve. Šťáva ukrytá v tlustých listech začala vytékat a lidé se po jejím ochutnání začali radovat.
skladem
skladem