Zboží zakoupené v našem e-shopu nezasíláme do zahraničí.
Přepravcem Toptrans nezasíláme chlazené a mražené zboží (ani šlehačku a smetanu v tubě ani tetrapack), uzeniny, pečivo, ovoce a zeleninu.
Koňak (cognac) je nejznámější typ brandy a aby se tak pálenka mohla nazývat, musí splňovat přísná pravidla, která jsou stanovena BNIC (Bureau National Interprofessionel du cognac). Právě geografická unikátnost a způsob výroby dělá z koňaku tak známý a oceňovaný druh brandy. A tomu odpovídá i jeho cena.
Cognac musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii. Tento region se dále dělí na šest oblastí: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires. Dále musí být vyrobena nejméně z 90% z bílého vína odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard a musí zrát v dubových sudech nejméně 2 roky od konce destilační sezóny, tj. od 1. dubna následujícího roku po sklizni.
K destilaci je využíváno tradičních měděných destilačních přístrojů kotlíkového typu. Pak destilát zraje minimálně 2 roky v dubových sudech. Délku zrání výsledného produktu označují zkratky na lahvích:
– VS (very special) – nejméně 2 roky
– VSOP (very superior old pale) nebo Réserve – nejméně 4 roky
– XO (extra old) nebo Napoleon nebo Hors d’Age – nejméně 6 let
Ve skutečnosti se jedná o směsi různých ročníků, aby byla zachována kvalita a chuť lahvovaného nápoje a zkratky se proto týkají vždy té nejmladší složky směsi. Kromě standardně označovaných produktů (VS, VSOP, XO) existují vzácné speciality, třeba Louis XIII. od společností Rémy Martin, který obsahuje destiláty ve věku 40-100 let. Špičkové produkty společností Hennessy (Richard Hennessy) a Courvoisier (L’Espirit de Courvoisier) obsahují složky až 200 let staré.
Dosud se vedou spory o tom, kdo vlastně brandy a potažmo tedy i koňak vymyslel. Nejčastěji se odborníci kloní k názoru, že to byli Holanďané, kdy by tomu odpovídal i název. Pochází totiž z holandského brandewijn, což v překladu znamená ohnivé nebo také spálené víno. Dále se měla pálenka naředit vodou. Brzy se však přišlo na to, že velmi dobře chutná i neředěná, a tak vlastně vznikla brandy a i koňak - kyselé hrozny z oblasti kolem městečka Cognac se hodily jedině k vypálení.
V 70. letech 19. Století byla velká část vinic v regionu kolem městečka Cognac zničena obávaným škůdcem mšičkou révokazem. 240 tisíc hektarů vinic určených pro výrobu koňaku bylo tehdy zničeno.
skladem