NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ,
KUŘÁCKÝCH POMŮCEK A
BYLINNÝCH VÝROBKŮ URČENÝCH
KE KOUŘENÍ
OSOBÁM MLADŠÍM 18 LET.
Opustit e-shopVstoupit, jsem starší 18 let
Zboží zakoupené v našem e-shopu nezasíláme do zahraničí.
Přepravcem Toptrans nezasíláme chlazené a mražené zboží (ani šlehačku a smetanu v tubě ani tetrapack), uzeniny, pečivo, ovoce a zeleninu.
U objednávek do 16.12. ZARUČUJEME dodání do 23.12.2024
Rum /anglicky - rum, španělsky - ron, francouzsky - rhum/ je alkoholický nápoj destilovaný z melasy, nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny.
Většina producentů rumu se tak nachází v oblastech, kde je rozvinutý cukrovarnický průmysl, například Karibik, Indie, Austrálie...
Za rodiště rumu se považuje Barbados, odkud se jeho výroba rozšířila do celé karibské oblasti. Některé palírny vznikaly i na východním americkém pobřeží (tzv. Nová Anglie).
V 18. století byl novoanglický rum cennějším, než rumy karibské a jeho výroba byla jedním z hlavních místních průmyslových odvětví.
V počátcích kolonizování Austrálie se zde rum běžně používal při nedostatku mincí i jako platidlo. Když se v roce 1808 nově jmenovaný guvernér Nového Jižního Walesu William Blight, literárně nechvalně proslulý kapitán ze vzbouřené Bounty, pokusil tuto praxi zrušit, byl kvůli tomu svými podřízenými sesazen.
Jde o jeden ze základních palivových olejů a v Latinské Americe jsou tyto oleje používány v dolech a na stavbách.trhavina. K pověsti rumu coby pití pro opravdové chlapy přispívá i skutečnost, že se melasa používá nejen k destilaci, ale i jako trhavina.
Díky tropickému klimatu dozrávají rumy daleko rychleji než třeba skotská. Navíc, andělé mají zřejmě daleko radši rum než skotskou, takzvaný „andělský podíl“ – tedy množství destilátu, které se každoročně ze sudu během zrání odpaří – je v případě rumu až 10% (u whisky jen 2–3 %).
Rum, na kterém je uvedena doba zrání 15 let znamená u některých výrobců, že ve směsi různých rumů ten nejstarší zrál 15 let a ostatní jsou mladší. U jiných výrobců je to naopak ten nejmladší rum. Pro některé je to průměrná doba zrání použitých rumů. Když je rum směsí různých ročníků s různými dobami zrání, říkáme mu blended. Když je rum pouze z jednoho roku se stejnou dobou zrání, nazývá se vintage.