NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ,
KUŘÁCKÝCH POMŮCEK A
BYLINNÝCH VÝROBKŮ URČENÝCH
KE KOUŘENÍ
OSOBÁM MLADŠÍM 18 LET.
Opustit e-shopVstoupit, jsem starší 18 let
Zboží zakoupené v našem e-shopu nezasíláme do zahraničí.
Přepravcem Toptrans nezasíláme chlazené a mražené zboží (ani šlehačku a smetanu v tubě ani tetrapack), uzeniny, pečivo, ovoce a zeleninu.
U objednávek do 16.12. ZARUČUJEME dodání do 23.12.2024
K rozeznání bourbonu od whisky dle chuti vyžaduje určité zkušenosti.Jeden z hlavních rozdílů je země původu. Od roku 1941 platí, že se bourbon smí vyrábět pouze na území USA. K výrobě se využívá přesně daný postup a suroviny. Slad musí být z více jak 50 % kukuřičný, zbylá procenta můžou obsahovat zrna pšenice, žita či ječného sladu. Minimálně 80 % alkoholu musí projít destilací a minimální sudovací síla je stanovena na 62,5 % alkoholu. Poté je bourbon umístěn do nových sudů z dubového dřeva s ožehnutým vnitřkem, ze kterých je stáčen do lahví o minimální síle 40 %. Co se týče doby zrání, tak ta u bourbonu není přesně dána, obvyklé zrání je do 4 let.
Jinak je tomu ovšem v EU. Jediným požadavkem, který musí alkohol označený jako bourbon mít, je ten, že musí být vyroben ve Spojených státech.
Spousta lidí se domnívá, že bourbon musí pocházet z Kentucky podobně jako šampaňské z Champagne. Ale není tomu tak. Co se týče původu, dle amerických zákonů je možné vyrábět nápoj označovaný jako bourbon kdekoliv na území Spojených států. V současné době je to tak, že drtivá většina (zhruba 95%) bourbonu se vyrábí právě ve státě Kentucky. A možná právě proto je spojení Kentucky Bourbon mylně považováno za správné.
Čím se bourbon a běžná whisky liší a co mají společného.
Největším rozdílem při výrobě bourbonu je použití kukuřičného sladu, jak je uvedeno výše. Jinak je výroba whisky a bourbonu velmi podobná a liší se jen v maličkostech. Třeba, co se týče procesu zrání. Jak jsme již uvedli, bourbon musí zrát v nových dubových sudech, které jsou uvnitř ožehnuté. Naopak skotská zraje i v použitých sudech, kupříkladu v sudech po sherry, portském nebo v sudech právě po bourbonu, které již na zrání dalšího bourbonu nelze použít. Co se týče délky zrání, skotská whisky musí podle skotských zákonů zrát minimálně 3 roky, u bourbonu je to jedno. Americká whiskey, bourbon, je také spíše tmavší než třeba skotská nebo irská. A takto bychom mohli pokračovat dále.
Konzumace se nijak zvlášť neliší. Stejně jako jinou whisky je i bourbon nejlepší pít jen tak při pokojové teplotě. Popřípadě je možné ho pít s vodou odstátou rovněž na pokojovou teplotu.
skladem
skladem
skladem
skladem
skladem
skladem