Zboží zakoupené v našem e-shopu nezasíláme do zahraničí.
Přepravcem Toptrans nezasíláme chlazené a mražené zboží (ani šlehačku a smetanu v tubě ani tetrapack), uzeniny, pečivo, ovoce a zeleninu.
Normandská oblast s mírným podnebím vedla k tomu, že zde lidé pěstovali více jabloní než jinde.
Jablko bylo tedy při lisování základním prvkem - jablečný džus. Po fermentaci se z něj stává jablečný mošt a po destilaci se stane moštovou brandy.
První písemná zmínka o destilaci jablečného moštu v Normandii se objevuje v rukopisu z roku 1553. Tento proces však byl již dříve znám a používán norskými rolníky.
S francouzskou revolucí a vytvořením francouzských departementů vznikl v roce 1790 oficiálně název „Calvados“ . V té době byl určen pouze pro místní rodiny.
Skutečná specializace se však objevila až v 60. letech 19. Století, kdy Normandie zažila vliv rozvoje dopravy, zejména železnice. Rozmach přímořské turistiky nabízel nová odbytiště produktů a v roce 1900 již bylo v Normandii asi 100 000 lihovarů.
Jeho rozvoj byl zmařen první světovou válkou, která značně zamíchala kartami v tomto odvětví. S výhradou regulačních omezení někteří výrobci uváděli na trh silné eaux de vie, které nicméně nazývají „calvados“. Proslulost získaná během první světové války trpí a „calva“ se stává synonymem silného alkoholu bez jakéhokoli zvláštního charakteru.
Druhá světová válka nastává v této souvislosti s dezorganizovanou výrobou. Potřeba alkoholu vyvolaná válkou - za účelem výroby výbušnin - vede orgány k monopolizaci všech dostupných zdrojů alkoholu. Kromě těch, které těží z původního odvolání získaného před vypuknutím globálního konfliktu.
Jejich úsilí vede k první sérii dekretů, kterými se v roce 1942 rozlišovalo „Calvados Pays d'Auge“, který se poté stal Appel nationalité d'Origine Contrôlée (AOC).
Od června 1944 přispěli k této nové vlně proslulosti také vojáci, kteří vystoupili v Normandii.
Domy Calvados byly poté organizovány v rámci BNICE od roku 1966 za účelem vytvoření kvalitnějšího produktu s vyšším přidanou hodnota. Skutečný zájem o Calvados se ale začal projevovat od 80. let 20. století.
Od výsadby a roubování jabloní až po stárnutí při konstantní teplotě, včetně technik sběru, které nesmí ovoce poškodit, musí být vše perfektní.
V roce 1984 bylo 10 označení regulovaného původu definovaných v roce 1942 přeměněno na jediné označení kontrolovaného původu „Calvados“. V roce 1997, na základě své specifičnosti zejména u hrušky, byl Calvados Dom-fron-tais zase uznán jako označení kontrolovaného původu.
Všechny destiláty kalvadosu jsou nyní seskupeny a strukturovány v rámci IDAC /Interprofession des Appellations Cidricoles/, spolu se cidery.
skladem
skladem
skladem
skladem
skladem