NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ,
KUŘÁCKÝCH POMŮCEK A
BYLINNÝCH VÝROBKŮ URČENÝCH
KE KOUŘENÍ
OSOBÁM MLADŠÍM 18 LET.
Opustit e-shopVstoupit, jsem starší 18 let
Zboží zakoupené v našem e-shopu nezasíláme do zahraničí.
Přepravcem Toptrans nezasíláme chlazené a mražené zboží (ani šlehačku a smetanu v tubě ani tetrapack), uzeniny, pečivo, ovoce a zeleninu.
Slovo whisky pochází z irské gaelštiny a volně by se dalo přeložit jako „voda života“ .
Existuje jí ohromné množství druhů a vyrábí se téměř po celém světě.
Můžeme se setkat s názvy whisky i whiskey. Whiskey je původním slovem pro tento destilát a dodnes se užívá v Irsku a Americe. Whisky se používá ve Skotsku, Kanadě, Japonsku a Walesu. Obecně se však upřednostňuje slovo whisky.
Každá země má svou specifickou whisky i způsob výroby a určitě platí, že žádné dvě whisky na světě, nechutnají stejně.
Skotsko - aby mohla být whisky nazývána skotskou, musí podle zákona o Skotské whisky po základní destilaci mít obsah alkoholu nižší, než 94,8% , zrát v sudu minimálně 3 roky a 1 den, obsah alkoholu je minimálně 40% a k její výrobě nesmí být použity jiné přísady, než voda a karamelové barvivo. Díky sušení sladu nad rašelinou, získává skotská whisky své typické kouřové aroma. Většinou je dvakrát destilovaná, vyjímečně třikrát.
Irsko – k výrobě irské whiskey se využívá sladový i nesladový ječmen, pšenice, oves a žito, někdy též melasa z cukrové třtiny a to vše se odráží v její chuti. Slad se v drtivé většině suší v uzavřených pecích a díky tomu chybí whiskey zakouřenost. Destiluje se třikrát, zřídka dvakrát.
Amerika – zde je nejznámější bourbon, který je vyráběn z minimálně 51% kukuřice a zraje výhradně v dubových sudech, které jsou před použitím opalovány. Vyrábí se hlavně ve státě Kentucky. Whisky z jiných států se většinou neoznačují jako bourbon.
Kanada - ve většině případů je jemnější chuti a je vyrobena z více druhů obilovin, které zahrnují i žito.
Japonsko – japonská whisky je podobná té skotské z toho důvodu, že velká část palíren dováží sladový ječmen ze Skotska a někdy i přebytky whisky, které používají jako základ pro své blendy.
Základní rozdělení whisky
Single malt- sladová whisky , která pochází z jediné palírny. Pokud se nejedná o lahvování single cask /jeden sud/, může jít o směs různého stáří i obsahu ABV.
Blended malt – sladová whisky smíchaná z více druhů single malt z různých palíren.
Single grain – obilná whisky z jedné palírny, která se do lahví plní velmi zřídka. Většina grain whisky se využívá na blendy.
Blended grain – obilná whisky smíchaná z více druhů grain whisky z různých palíren.
Blended scotch – skládá se ze single malt a grain whisky, s tím, že většinou obsahuje 15-40 různých malt a 2-3 grain whisky.
Vysvětlivky
Abv – obsah alkoholu, který se udává v procentech. Počet mililitrů čistého ethanolu na 100 mililitrů nápoje při teplotě 20 °C.
Barrel – sud o objemu 190 – 200 litrů, využívaný pro zrání..
Cask – sud. Pro zrání whisky se používají sudy z dubového dřeva. Nejběžněji využívané druhy sudů jsou barrel, hogshead a butt.
Hogshead – sud o objemu 225 – 250 litrů. Druhý nejpoužívanšjsí druh sudů po barrelu. Většinou se vyrábějí právě z rozebraných barrelů.
Non-chill filtered –nefiltrovaná za studena. Whisky obsahuje drobné částice mastných kyselin, bílkovin a esterů, které vznikají při destilaci a zrání v sudech. Při nižších teplotách se některé whisky srážejí a způsobují její lehký zákal. Zákal není v tomto případě považován za chybu, ale vlastnost.
Zajímavost na závěr
Andělská daň /Andělův podíl/ - název pro whisky, která se odpařuje při zrání v sudech. Ročně se odpaří mezi 2 až 5% whisky z celkového objemu sudu /u rumu je to až 10% ročně/.